Uprkos zatvaranju Novosadske mlekare, jedan od najprepoznatljivijih proizvoda, pavlaka sa zelenim poklopcem, nastaviće da se proizvodi u postrojenju Imleka u Subotici, izjavio je za Radio 021 generalni direktor ove kompanije, Slobodan Petrović.
Realno, mleka iz niske mlekare nema u dovoljnim kolicinama da pokrije trziste u NS. S druge strane, jeftiniji su verovatno iz razloga kako bi se probili na trzistu. Tako svi rade u pocetku. Kasnije, kad se stabilizujete na trzistu, polako podizete cene. Sem toga, standard u Nisu je sigurno nizi nego u Novom Sadu, pa zaposleni u Niskoj mlekari verovatno imaju nize plate u odnosu na Imlek kolege. Sve vam je to povezano. Evo jos jednog, naizgled cudnog, primera: Jestivo ulje je jeftinije u Nisu nego u Novom Sadu. To je zakon trzista.
Salford realno ima pravo da radi sa svojom imovinom sta god hoce pa tako i da zatvori NS mlekaru kao sto neko rece. Isto tako i ja imam pravo da bojkotujem njihove proizvode kao sto ce i biti
U pravu si, a ja bih jos nesto dodao:
Trebalo bi svima vama sklonim teorijama zavere dodeliti na neko vreme Novosadsku mlekaru, pa da vidimo rezultate. Kao garanciju recimo da ulozite vase stanove, pa ako ne bude rezultata da ostanete bez istih. Pa da vidimo sta biste uradili. Lako je pametovati, treba ovo, trebalo je ono...
Da, Dukat je zadrzao proizvodnju na teritoriji Vojvodine (i Imlek je bio zadrzao), ali sta ako sutra proda svoje ogranke u Vojvodini, i zamislimo bas Imleku? Koga cemo tad bojkotovati? Corav posao.
Sad ste se setili seljaka i pijace!!! A zasto do sada niste kupovali od seljaka? Dok ste ziveli gospodski, seljak vas nije interesovao. Sta hoce ovi seljaci, zasto protestuju... Sad ste svi postali lokal-patriote. Kasno. Ima jedan problem, i tih seljaka je sve manje. A oni drugi seljaci prodaju Imleku i nemaju pravo da prodaju po pijacama (ili dvoristu).
Neka mi neko objasni kako Niška mlekara ima najjeftinije mleko i mlečne proizvode u NS? Kako to da mlekara koja nije u investicionom fondu Salford preveze svoje proizvode do NS i ima nižu cenu od Salford l....a? ljudi stoje u redu u njihovoj prodavnici na detelinari a upravo su otvorili i na ribljoj pijaci jednu. Manite se verovanja o privatizaciji kao 100 posto ispravnom postupku. I niška mlekara je privatizovana i radi u NS sa uspehom. Hoćete da kažete da mi nismo sposobni da prodajemo ni u našem gradu svoje mleko? Ugasili nam mlekaru a Nišlije prodaju svoje u NS?
Ne verujem u sve ove teorije zavere… Kad nesto ne donosi novac, neodrzivo je i s te strane ima smisla zatvoriti fabriku. E sad, sto se mene tice, ako ce pavlaka da ostane istog kvaliteta onda nek se i dalje proizvodi… ovi ljudi ipak imaju ozbiljnog iskustva, znaju sta rade.
niko ne zatvara proizvodnju osim ako ne mora. nema tu neke mudrosti. samo drzavne firme sebi dozvoljavaju da posluju sa gubitkom jer gube nase zajednicke pare.
kriza svuda čini svoje pa normalno i kod nas! sada je skoro deo svakodnevnice da se kompanije zatvaraju, nema milosti kad je u pitanju keš, to je svima bar jasno. znamo to i mi koji radimo i koji plaćamo svoje račune, ne treba imati kompaniju da bi čovek bio svestan kakva su vremena u kojima živimo. nek i jedan brend preživi, to su sada samo zakoni kapitalističkog tržišta!
Neka Dukat i nije domaća fabrika ali je zadržao proizvodnju na teritoriji Vojvodine pa ću radije da kupujem od njih nego od imleka a postoji i još jedno rešenje! Kupujte od malih seoskih mlekara. Pa čak ću pre da kupim i od seljaka na pijaci nego Imlekove proizvode. za mene Imlekovi proizvodi više ne postoje a nadam se da će i mnogi drugi to prihvatiti.
Koja gomila glupih komentara! Ocigledno da vecina ne shvata pojam kapitalizma. U kapitalizmu postoji vlasnik kapitala i on moze da radi sa firmom sta hoce jer je njegovo privatno vlasnistvo. U kapitalizmu ne postoji pojam "nase" (to je bilo u socijalizmu). Tako je i Novosadska mlekara necije vlasnistvo, ali nikako nije nase (bila nekad). Veseli Sremac, od kada je Dukat domaca firma???
Mala lekcija ekonomije:
Kako se stice profit? Smanji rashode, povecaj prihode. Kako smanjiti rashode? Tako sto se smanji broj zaposlenih, smanje se troskovi ulaznih sirovina, dotera se proizvodni proces do perfekcije sa stanovista tehnologije (to obicno znaci nesto losiji kvalitet proizvoda u odnosu na onaj koji smo navikli, ali ko nas pita), smanji zapreminu sa 0.2 l na 0.18 l itd. A kako povecati prihode? Tako sto ubijes konkurenciju i onda diktiras cenu. Da li vam je sad nesto jasnije?
Misko, lepo si objasnio da su samo naivni mogli da pomisle da ce monopolisticka kompanija proizvoditi iste proizvode na 10 lokacija. Male mlekare jos uvek postoje, ali nece moci jos dugo da opstanu. Nazalost, ali je to surova realnost.
Operacija uspela pacijent umro! Tako bi moglo da se ovo opiše! Svašta, imali prepoznatljiv proizvod, tržište grada koji se najbrže širi u regionu (i naravno ne samo tog grada), pa ipak fabrika propala. Neko je tu mnogo zloupotrebljavao ono što su generacije gradile...
Istina je da oni sa svojom crvenom pavlakom nemaju prođu u Vojvodini a N.S. mlekara je proizvodila toliko pavlake da je samo od nje i femili jogurta mogla lepo da živi .
Biće da g.din Petrović nije iskren i da menja teze izgleda da njega muči nešto drugo .
Pivnički sir kako je seljen iz jedne u drugu miekaru gubio je na kvalitetu . Kvalitet koji je držala Pivnička mlekara je neponovljiv i nemoguće ga je kopirati , ovo što se sad prodaje zadržalo je samo etiketu i ništa više . Nije u pitanju samo tehnološki proces mnogo tu stvari utiče , kvalitet sirovine , okruženje na samom radnom mestu ,STRUČNOST a pivnički majstori su bili nepreaziđeni .
Slično je i sa pavlakom , zelenu N.S. pavlaku nemože niko napraviti u istom kvalitetu može da pokuša i tu će se priča završiti . Subotička pavlaka ima mnogo veću kiselost što je laboratorijski utvrđeno .
Necu prestati da kupujem pavlaku jer sam navikao na nju. Naravno ukoliko ostane ista a ne vidm sto ne bi. Pa to bi bilo kao kad bi rekao da necu da pijem sokove zato sto su stranci kupili next ili ne znam ti ni ja sta. bitno je sta je unutra a ne ko ja vlasnik.
kakvu beogradizaciju spominjete. radnici su u ovom slucaju od imleka ponudu da nastave da rade. pitajte radnike BIP-a da li im je nesto nudjeno. nije. bilo je samo tamo su vam vrata gospodo radnici.
da bojkotujem imlek. zelenu pavlaku jedem stalno i jescu je i dalje, a i kravicu obozavam. najbolje da bojkotujemo recimo ajvar jer mu je geografsko poreklo malo juznije. budalastine...
Ja hocu da se vrate kifle koje je nekada proizvodio "Hleb". Bilo ih je u dve vrste. Sa kimom i cisto slane sa krupnim zrnima soli. To se dobijalo za uzinu sedamdesetih i osamdesetih godina uz obavezan jogurt Novosadske mlekare. Ove kifle koje se sada prodaju po privatnim pekarama su ili prepune susama koji je obavezno zagoreo ili slane kada ih poliju sa solju izmesanom sa vodom pa kifla izgleda kao da je neko **d***o po njoj, da izvinite na izrazu. Masne su kao da su mekike a ne kifle pa papir u koji ih uvijaju prilikom prodaje moze posle da posluzi kao paus papir kada povuce svu onu masnocu iz kifle. Nije samo Novosadska mlekara degradirana, degradirano je sve. Na primer i oni garnirani sendvici koji su se nekada prodavali u "Zagrebu" (danasnja "Atina") kod katedrale a pravila ih je Varadinova pekara u Pap Pavla. Boljih sendvica nije bilo u celom gradu i Vojvodini a prodavani su cim bi ih kombi istovario u "Zagreb". Ni jedan jedini nikada nije bio bacen ili ostao neprodat koliko su bili dobri. Steta sto mladje generacije nisu imale prilike da ih probaju.
Kada ljudi shvate da mleko i mlečni proizvodi nisu zdravi, sve će biti rešeno. Kravlje mleko je dobro za tele i to samo dok ono ne počne samostalno da jede drugu hranu. A šta rade ljudi-piju mleko drugih životinja celog svog života. Ali, nije to samo problem, problem je što sa tim mlekom i ostalim proizvodima od mleka unosimo silnu hemiju (antibiotike, vakcine, hormone, pesticide, herbicide) i ostalo čime kljukaju životinje da bi opstale i davale što veće količine mleka(i mesa).
Nekada, kada su se krave gajile na pašnjacima bez svega gore navedenog, kada se sir i ostalo pravilo u kućnoj manufakturi, bila je druga priča. Velike kompanije žive i razvijaju se i bogate na osnovu baš te stare dobre priče, koja više nema veze sa onim što nam sada nude. Danas je tehnologija takva da se može upotrebiti i mleko kome je istekao rok i pokvareno mleko-ništa se ne baca-doda se hemija i dobije se gotov proizvod. A kvalitet...? Odakle danas silne alergije, kojih je sve više, a kojih nekada nije bilo-i to baš kod male dece koja najviše i piju mleko?
Bojkot. Ne samo pavlake, nego Imleka. Neka zatvaraju pogone po Srbiji, neka zatvaraju u Beogradu, a neka ukrupnjavaju u Novom Sadu i Vojvodini. Može tako ?
Nismo mi Srbija, i nećemo biti.
Najveći deo proizvodnje topljenih kao i trapista, edamera i sličnih sireva se odvija u "Mlekoprodukt"-u Zrenjanin. Oni proizvode u ime ostalih mlekara (pakovanje je originalno) i to piše na ambalaži sireva. Naime proizvodnja ovih sireva je nerentabilna (dug proces proizvodnje, dug period distribucije i prodaje, odnosno dugačak period obrta novca) za pojedinačne mlekare, pa zato istu vrše kod jednoga proizvođača.
To im je jedini proizvod koji je dobar. Takve pavlake nema nigde. Pivnički sir, nažalost nije više kao šti je nekad bio. Ako to više ikome znači.
A jogurt Novosadski više ne proizvode.
Lepo su zatvorili sve pogone Novosadske mlekare po Vojvodini. Jedan po jedan.
Neko treba zbog toga da odgovara.
Kad na vrbi rodi grožđe.
od samog pocetka se znalo da ce doci do "ukrupnjavanja" proizvodnje. Samo su naivni mogli da pomisle da ce monopolisticka kompanija proizvoditi iste proizvode na 10 lokacija :) Slicno ce se desiti i sa drugim bransama.
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Imlek nastavlja proizvodnju pavlake sa zelenim poklopcem
Novi Sad
•23.07.2012.
•06:15 > 06:16
Komentari 38
Stefan
Trebalo bi svima vama sklonim teorijama zavere dodeliti na neko vreme Novosadsku mlekaru, pa da vidimo rezultate. Kao garanciju recimo da ulozite vase stanove, pa ako ne bude rezultata da ostanete bez istih. Pa da vidimo sta biste uradili. Lako je pametovati, treba ovo, trebalo je ono...
Dukat
Sad ste se setili seljaka i pijace!!! A zasto do sada niste kupovali od seljaka? Dok ste ziveli gospodski, seljak vas nije interesovao. Sta hoce ovi seljaci, zasto protestuju... Sad ste svi postali lokal-patriote. Kasno. Ima jedan problem, i tih seljaka je sve manje. A oni drugi seljaci prodaju Imleku i nemaju pravo da prodaju po pijacama (ili dvoristu).
ja
Agronom
Naučila sirotinja na "naše"???
Iz inata idu goli, jel "Novitet" više ne šije???
...
Sve pozatvarase sve rasprodase,mater vam...!
Ti-NS
Mala lekcija ekonomije:
Kako se stice profit? Smanji rashode, povecaj prihode. Kako smanjiti rashode? Tako sto se smanji broj zaposlenih, smanje se troskovi ulaznih sirovina, dotera se proizvodni proces do perfekcije sa stanovista tehnologije (to obicno znaci nesto losiji kvalitet proizvoda u odnosu na onaj koji smo navikli, ali ko nas pita), smanji zapreminu sa 0.2 l na 0.18 l itd. A kako povecati prihode? Tako sto ubijes konkurenciju i onda diktiras cenu. Da li vam je sad nesto jasnije?
Misko, lepo si objasnio da su samo naivni mogli da pomisle da ce monopolisticka kompanija proizvoditi iste proizvode na 10 lokacija. Male mlekare jos uvek postoje, ali nece moci jos dugo da opstanu. Nazalost, ali je to surova realnost.
Milan
13
Veseli Sremac
Preživeli
Biće da g.din Petrović nije iskren i da menja teze izgleda da njega muči nešto drugo .
Preživeli
Slično je i sa pavlakom , zelenu N.S. pavlaku nemože niko napraviti u istom kvalitetu može da pokuša i tu će se priča završiti . Subotička pavlaka ima mnogo veću kiselost što je laboratorijski utvrđeno .
Ti-NS
Sanjica
Simke
pivo
kocha
Nekada, kada su se krave gajile na pašnjacima bez svega gore navedenog, kada se sir i ostalo pravilo u kućnoj manufakturi, bila je druga priča. Velike kompanije žive i razvijaju se i bogate na osnovu baš te stare dobre priče, koja više nema veze sa onim što nam sada nude. Danas je tehnologija takva da se može upotrebiti i mleko kome je istekao rok i pokvareno mleko-ništa se ne baca-doda se hemija i dobije se gotov proizvod. A kvalitet...? Odakle danas silne alergije, kojih je sve više, a kojih nekada nije bilo-i to baš kod male dece koja najviše i piju mleko?
kupus
"izmešta se proizvodnja futoškog kiselog kupusa u borču, ostavićemo etiketu futoški kupus... bitan je postupak i sirovine"
Dukelander
tuga
abc
Sedam
Nismo mi Srbija, i nećemo biti.
del potro
To im je jedini proizvod koji je dobar. Takve pavlake nema nigde. Pivnički sir, nažalost nije više kao šti je nekad bio. Ako to više ikome znači.
A jogurt Novosadski više ne proizvode.
Lepo su zatvorili sve pogone Novosadske mlekare po Vojvodini. Jedan po jedan.
Neko treba zbog toga da odgovara.
Kad na vrbi rodi grožđe.
Misko
od samog pocetka se znalo da ce doci do "ukrupnjavanja" proizvodnje. Samo su naivni mogli da pomisle da ce monopolisticka kompanija proizvoditi iste proizvode na 10 lokacija :) Slicno ce se desiti i sa drugim bransama.
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Napiši komentar
NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 72H